ПИПЕРЪТ е може би най-бажната подправка – традиционно е познат като подправка, но черният пипер е по-ароматен от белия, който пък е леко по-лют. Произлизащ от Индия, повечетоот пипера по света сега идва от Виетнам.
КЪДЕ ДА ПАЗАРУВАТЕ
В големите супермаркети има специални щандове с подправки, но ние предпочитаме малките специализирани магазини за подправки, които предлагат голямо разнообразие и продуктите им са пресни.
ЧЕРЕН ПИПЕР
Ако използвате много черен пипер, купувайте го в големи опаковки и го използвайте в рамките на една година. Теличери пипер е разновидност от Индия и зърната му са малко по-едри и не толкова люти. Кампот е от Камбоджа и е ценен за цитрусовите му нюанси. Къбеб (на снимката) се отглежда в Ява и Суматра и се бере с дръжчиците – по-слабо лют и с аромат на индийско орехче.
ШАРЕН ПИПЕР
Белият пипер е по-лют и объл от черния, защото са премахнати обвивките му. Зеленият пипер е неузряла форма на черния, с по-мек и свеж вкус. Розовият пипер добавя леко горчива нотка към ястията, подходящ е за азиатски ястия и салати. Можете да ги купите отделно или смесени, чудесни са сосове с пипер за телешко или патица.
СПЕЦИАЛНИ ПИПЕРИ
Множество различни подправки с лютив вкус се наричат пипер – използвайте ги в зависимост от страната им на произход. Саншо (от Япония) е добър за терияки, саравак (от Борнео) е добър за малайзийска кухня, а еспелет (от Баската област) е незаменим в пиперада.
ДРУГИ ВИДОВЕ
Дълъг пипер Изсушеният плод (горе) се настъргва върху индонезийски ястия – лют, сладък и пикантен.
Сечуански пипер С анасонов нюанс, използва се в китайската и индийската кухня.
Тасманийски пипер Десет пъти по-лют от обикновения пипер.
Източник: https://kulinari.bg/