Гъмбо е гъста супа или яхния с много зеленчуци, често приготвяна в щатите около Мексиканския залив в САЩ,но най-характерна е за южната част на Луизиана. Яде се през студените месеци.Приготвя се от свинско,пилешко или морски дарове,но задължителната съставка е бамята.
 
 Необходими продукти:
 
 2-3 пилешки бутчета,обезкостени и нарязани на парчета
 200 гр бамя
 200 гр зелен боб
 10-15 зелени маслини
 2 глави кромид лук
 глава чесън
 1 морков
 резен целина или стрък целъри
 връзка магданоз
 2 дафинови листа
 червен пипер
 1 сл доматено пюре
 2 домата
 черен пипер
 сол на вкус
 олио
 1 чч ориз
 
 Измийте и подсушете бамята.Нарежете я на колелца и разстелете върху кухненска кърпа да поизсъхне за половин-един час.
 Измийте идеално 1 чч ориз,оставете го да се кисне в студена вода за 30 мин.
 Нарежете морковите,целината и лука на кубчета.Чесъна само обелете и оставете скилидките цели.Зеления боб почистете от краищата и страничната жилка,нарежете го на парчета от 2-3 см.
 Загрейте в тенджера олио /да покрива дъното на съда/.Изпържете пилешкото ,да порозовее от всички страни.Добавете лука,целината и морковите.Подправете със сол на вкус.Когато и зеленчуците омекнат добавете скилидките чесън,дафиновия лист,червения пипер,бамята и зеления боб.Разбъркате няколко пъти и налейте 2 чч топла вода.Оставете да къкри на слаб огън за 20-25 минути.
 Добавете доматеното пюре и маслините към ястието.Нарежете доматите и магданоза на много ситно и ги добавете.
 Оставете да къкри още 15-20мин.По желание може да сгъстите с 1 сл брашно или натурално нишесте,разтворено в 2-3 сл вода.
 Свалете от котлона.
 Отцедете ориза.В друг съд загрейте лъжица-две олио и сипете ориза.Бъркайте енергично докато се изсуши съвсем,налейте 2 чч хладка вода,подправете със сол на вкус и оставете да се вари на най-ниската степен под капак.Когато поеме водата свалете от котлона и оставете със захлупен капак за още 10-15 минути.
 Сервирайте като във всяка чиния слагате топка ориз и върху него 1-2 черпака гъмбо.
 Добър апетит!
 
 
 
		
 
		 
		 
		 
	 
	 
	 
	