Необходими продукти:
 6 яйца
 120 гр захар
 150 гр брашно
 1 бакпулвер
 ванилия
 1 кутия кондензирано мляко
 1 кутия подсладено кондензирано мляко
 800 мл прясно мляко
 200 мл течна сметана
 плодове по избор
 
 Яйцата трябва да са на стайна температура.Ако не са и сега ги изваждате от хладилника,ги сложете за 15 минути в топла вода,след което задължително ги подсушете идеално с кърпа.
 Включете фурната да загрява на 180С.
 Към яйцата добавете захарта и разбийте с миксер на висока скорост,докато си увеличат обема и станат на светло жълта пухкава пяна.
 Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията.Добавете една част от брашното и смесвайте с шпатула,така че да не се получават бучици от брашното.На три пъти добавяйте от брашното към разбитите яйца,като след всяко добавяне разбърквайте добре с шпатулата.
 Намаслете и набрашнете съда,в който ще се пече блата.От неговия размер зависи дебелината на блата,както и времето за печене.
 Изсипете тестото за блата във формата и я ударете леко 2-3 пъти в плота,за да излязат всички мехурчета на повърхността и да се спукат.Така при изпичане ще се получи хем по-равен,хем по-плътен блат.
 Печем в предварително загрята на 180С фурна без вентилатор до суха клечка.
 Готовия изпечен блат обръщаме върху кърпа и оставяме да се охлади.
 В блендер разбиваме двете кондензирани млека+прясното мляко.
 Почистваме тавичката,в която се изпече сладкиша.връшаме блата в нея и сиропираме с млеката.Количеството може да ви се стори огромно,но ще се поеме и няма да стане на попара,каквито опасения имах когато го приготвях за първи път.
 Разбиваме сметаната до твърди рвъхчета,(ако е нужно я подслаждаме с мед или захар).
 Украсяваме със свежи плодове или замразени,от компот или с каквото ни харесва.
 Да ви е сладко!!!
 
 
 
		
 
		 
		 
		 
	 
	 
	 
	