Мамината капама

Коментари · 673 Прегледа

Рецепта за Мамината капама, чудесно ястие от тетрадките на моята майка Зоя. Автор: Мама Зоя - авторска рецепта. Рецепта за основно ястие.

Продукти

  • 2 средни глави червено цвекло (чекане)
  • две средно големи зелки-кисело
  • 1 пиле – нарязано на порции
  • парче сланина – 100 гр
  • 300 гр. кървавица
  • 4-5 свински пържоли (може да се замени със сурова наденица)
  • 2 ½ ч.ч. ориз
  • 2-3 дафинови листа
  • 1 ч.л. копър на семена
  • черен пипер

Инструкции

  1. Запържваме ориза, да стане „стъклен”, прибавяме нарязаното на средно големи ивици зеле и червеното цвекло, прибавяме копъра, дафиновите листа и черния пипер.
  2. В глинен гювеч подреждаме на редове нарязаната на ленти сланина, листа от киселото зеле, запържената смес, нарязаната на порции кървавица.
  3. Отново от сместа, пържолите и нарязаното пиле и завиваме всичко с външните листа на зелките.
  4. Слага се капакът и се замазва с тесто. (Не се слага вода, нито вино). Първоначално поставяме гювеча в студена фурна и печем на слаба фурна (около 130-150 градуса) в продължение на 5-6 часа.
Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg