Бързо и лесно Меню с рецепти за Картофена салата

Коментари · 903 Прегледа

Бързо и лесно Меню с рецепти за Картофена салата. Начин на приготвяне, трикове и добавки към салатата от картофи.

Картофената салата е една от най-известните и най-приготвяни рецепти не само в България. В Германия, Франция и Америка тя е на особена почит, а рецептите по които се приготвя са колкото разнообразни, толкова и вкусни. Смята се, че картофената салата е приготвена за първи път през 16 век. Развитието на модерната картофена салата изглежда е започнало в Германия, където немците приготвяли варените картофи с гореща мазнина, оцет, горчица, захар и бекон. Следват французите, който правели винеграт с мека горчица и различни билки. В Америка я предпочитат подправена с доста майонеза.

Ако искате да опитате вкусни и различни видове картофена салата подбора от рецепти в това меню ще ви хареса. Рецептите са различни, някои традиционни, а друг съвсем новаторски, но пък всички са много апетитни.

Няколко съвета

  • Картофената салата може да се приготви с варени и със запечени картофи, в зависимост от това, каква текстура искате. Ясно е, че варените картофи са класически избор при приготвянето на тази рецепта. Запечените на фурна картофки леко намазани с мазнина, стават хрупкави отвън и много меки отвътре – с подходящия дресинг ще впечатлят всичките ви гости.
  • Добре е да овкусявате картофите докато са още леко топли, тъй като тогава дресинга, подправките и ароматите проникват по-добре в картофените парченца.
  • Оставете салатата да престой няколко часа в хладилника преди да я сервирате. По този начин ще сте сигурни, че тя се е овкусила наистина добре.
  • Ако ползвате пресни малки картофчета, направо ги оставете цели или на половинки, без да ги белите. На пазара вече се продават почти целогодишно картофи с много тънка кора, които позволяват да не се занимавате с белене, а направо да ги сервирате (стига да ви харесват пресни небелени картофки). Особено приложимо е при рецепти с печени картофи. Не забравяйте да ги измиете добре.
  • Не преварявайте картофите – това съсипва всяка рецепта.

Какво можете да сложите в салатата

  • Яйца – класикатата в рецептите са твърдо сварените яйца. Особено на почит в немската кухня. Плодове и зеленчуци - домати, краставици, ябълки, чушки – много добре става с печени, кисели краставички, каперси, грах, лук от всякакъв вид, маслини, чесън, авокадо, а понякога дори и ананас.
  • Сирена – от синьо сирене, през чедър, ементал, горгонзола, пушено сирене, гауда, крема сирене и изобщо всякакво по ваш вкус.
  • Меса и колбаси – бекон, шунка, прошуто, пушени колбаси и много, много други – подходящи са и пушена сьомга или друга пушена риба.
  • Ядки – всякакви ядки ще ви свършат работа. Най-добре ги запечете предварително. Добър избор са слънчогледови ядки, бадеми, орехи, сусамово семе и дори фъстъци.
  • Сгъстители – заложете на майонеза, заквасена сметана и даже гъсто кисело мляко, ако си падате по по-кремообразни дресинги. Тахана също е добро, макар и нетрадиционно предложение.

 

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg