Картофената салата е една от най-известните и най-приготвяни рецепти не само в България. В Германия, Франция и Америка тя е на особена почит, а рецептите по които се приготвя са колкото разнообразни, толкова и вкусни. Смята се, че картофената салата е приготвена за първи път през 16 век. Развитието на модерната картофена салата изглежда е започнало в Германия, където немците приготвяли варените картофи с гореща мазнина, оцет, горчица, захар и бекон. Следват французите, който правели винеграт с мека горчица и различни билки. В Америка я предпочитат подправена с доста майонеза.
Ако искате да опитате вкусни и различни видове картофена салата подбора от рецепти в това меню ще ви хареса. Рецептите са различни, някои традиционни, а друг съвсем новаторски, но пък всички са много апетитни.
Няколко съвета
- Картофената салата може да се приготви с варени и със запечени картофи, в зависимост от това, каква текстура искате. Ясно е, че варените картофи са класически избор при приготвянето на тази рецепта. Запечените на фурна картофки леко намазани с мазнина, стават хрупкави отвън и много меки отвътре – с подходящия дресинг ще впечатлят всичките ви гости.
- Добре е да овкусявате картофите докато са още леко топли, тъй като тогава дресинга, подправките и ароматите проникват по-добре в картофените парченца.
- Оставете салатата да престой няколко часа в хладилника преди да я сервирате. По този начин ще сте сигурни, че тя се е овкусила наистина добре.
- Ако ползвате пресни малки картофчета, направо ги оставете цели или на половинки, без да ги белите. На пазара вече се продават почти целогодишно картофи с много тънка кора, които позволяват да не се занимавате с белене, а направо да ги сервирате (стига да ви харесват пресни небелени картофки). Особено приложимо е при рецепти с печени картофи. Не забравяйте да ги измиете добре.
- Не преварявайте картофите – това съсипва всяка рецепта.
Какво можете да сложите в салатата
- Яйца – класикатата в рецептите са твърдо сварените яйца. Особено на почит в немската кухня. Плодове и зеленчуци - домати, краставици, ябълки, чушки – много добре става с печени, кисели краставички, каперси, грах, лук от всякакъв вид, маслини, чесън, авокадо, а понякога дори и ананас.
- Сирена – от синьо сирене, през чедър, ементал, горгонзола, пушено сирене, гауда, крема сирене и изобщо всякакво по ваш вкус.
- Меса и колбаси – бекон, шунка, прошуто, пушени колбаси и много, много други – подходящи са и пушена сьомга или друга пушена риба.
- Ядки – всякакви ядки ще ви свършат работа. Най-добре ги запечете предварително. Добър избор са слънчогледови ядки, бадеми, орехи, сусамово семе и дори фъстъци.
- Сгъстители – заложете на майонеза, заквасена сметана и даже гъсто кисело мляко, ако си падате по по-кремообразни дресинги. Тахана също е добро, макар и нетрадиционно предложение.
- Рецепта Картофена салата с три сирена
- Рецепта за Картофена салата по фермерски
- Рецепта за Картофена салата Мексикано
- Рецепта за Картофена салата с песто
- Рецепта за Картофена салата с маслини
- Рецепта за Картофена салата с таханов дресинг
- Рецепта за Картофена салата със сос от горчица
- Рецепта за Картофена салата с кремообразен дресинг с авокадо
- Рецепта за Немска картофена салата с бекон
- Рецепта за Немска картофена салата с винегрет с кисели краставички
- Рецепта за Френска селска картофена салата
- Рецепта за Френска картофена салата
- Рецепта за Испанска картофена салата