Различните видове сол

Коментари · 561 Прегледа

Запознайте се с различните видове сол.

СОЛТА е ценена като консервант и подправка от хиляди години – за нея са водени войни и в Римско време цената й е била равна на цената на златото. Източниците за добив на сол са два: каменната сол се добива от древни подземни отлагания, а морската сол идва от изпарената морска вода.

ОВКУСЕНА СОЛ

Има сол с добавени вкусови и ароматни добавки, като чеснова, лучена, с вкус на целина или люти чушки. Струва си да си купите, ако обичате да добавяте специфични вкусове към храната си. Понякога тези видове сол се употребяват като съставки в рецептите, като например солта с вкус на целина в Блъди Мери. Трюфеловата сол е чудесна с яйца или картофи, щипка сол с водорасли обогатява вкуса на рибата, а пушената сол придава дъх на барбекю на ястията с печено месо.

ТРАПЕЗНА И ГОТВАРСКА СОЛ

Най-добра за: осоляване на вода за готвене, подправяне на сосове и задушено.

Разликата е, че кристалите на трапезната сол са с еднаква големина. И двете съдържат агенти против слепване (като калциев силикат – Е552). Прекаляването със солта се свързва с повишено кръвно налягане.

КРИСТАЛНА МОРСКА СОЛ

Най-добра за: добавяне на солена хрупкавост към готовите ястия и хляб.

Смелете върху храната, след като я сготвите, за да добавите текстура или преди това, за да посолите. В Обединеното кралство се добиват три от световноизвестните марки кристална морска сол – корнуолска, Малдон и Хален Мон. 

КАМЕННА И ЕДРА СОЛ

Най-добра за: мелнични за сол и мариноване на риба.

Късчетата морска сол обикновено са твърде едри, за да се използват като подправка на готови ястия, но можете да ги добавите по време на готвене. Търсете чиста хималайска сол (на снимката), която е богата на минерали като магнезий и калций.

ЕКЗОТИЧНА СОЛ

Най-добра за: добавяне на финален щрих към специални ястия.

Екзотичната сол идва от цял свят, като например солта от река Мъри в Австралия или индийската черна сол, и се използва за подправяне на вече готовите ястия. Тази сол има леко различни вкусови характеристики в зависимост от минералите в състава й.

Източник: https://kulinari.bg/

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg