Уникалната унгарска кухня

Коментари · 662 Прегледа

Унгарската кухня е пикантна и с характерен вкус, на който е невъзможно да устоиш.

Вдъхновена от историята на унгарците, унгарската кухня включва богат асортимент от традиционни ястия, приготвени от висококачествени продукти.

Развитото животновъдство и номадският начин на живот обясняват важността на месото в унгарската кухня. Най-популярните месни ястия идват от унгарската литература - “gulyás” (“месото на овчаря”) и “halászlé”(“супата на рибаря”). Супата халасле се приготвя от няколко вида прясна риба в казан и се вари на открит огън. В оригиналната чорба халасле се прибавя и кръв от промушения врат на рибата.

През 15-ти век крал Матиас Корвинус и неговата неаполитанска съпруга Беатриче, вдъхновени от културата на Ренесанса, представят нови съставки и подправки като чесън, джинджифил, шафрон и други.

След това по унгарските земи се заселват големи групи саксонци, арменци, италианци, евреи и сърби. Дори елементи от древната турска кухня били възприети по времето на отоманската ера – турският локум, турското кафе, пилафът и други.

Разбира се, унгарската кухня е повлияна и от австрийската по времето на Австро-Унгария. Сладкишите в унгарската кухня показват силната немско-унгарска връзка. Като резултат съвременната унгарска кухня е синтез от древни азиатски компоненти в микс с немски, италиански и славянски елементи.

Унгарската кухня включва богат асортимент от ястия, приготвени от свежи, висококачествени продукти, включващи месо, сезонни зеленчуци, плодове, пресен хляб, сирене и мед, базирани на вековните традиции в подправянето и приготвянето.

Изключително характерни за унгарската кухня са различните задушени зеленчуци, наречени főzelék и студените плодови супи, като студената супа от вишни - “hideg meggyleves”. Унгарските колбаси също са много популярни. Унгарците са известни и с големия избор от сирена – túró (свежо нискомаслено крема сирене) и други крема сирена.

Унгарската кухня е доста пикантна, като лютите чушки присъстват в повечето ястия, макар че сладките чушки също се използват често. Комбинацията от чушки, мас и червен лук е много характерна за унгарската кухня, както и използването на сметана, наречена tejföl.

Освен различните видове чушки и лук (суров, сладък или карамелизиран), други често използвани съставки като подправки са чесън, черен пипер, магданоз, дафинов лист, тарагон, канела, ванилия, кориандър, риган, индийско орехче, розмарин и т.н.

С чушки се приготвят и традиционните унгарски ястия - гулаш, пьоркьолт, перекел, паприкаш и токан.

Гулашът се прави от говеждо, свинско или овнешко месо; пьоркьолът е подобен на гулаша, но има по-малко и по-гъст сос, и се приготвя се от различни видове жилести меса; перекелът е рагу, в което преобладава накълцаният лук; в паприкаша има повече чушки и гъста сметана, а токанът е с по-малко чушки и месото е нарязано на ивички.

Рибата заема водещо място в унгарската кухня. Най-често приготвяни са шаран, сом, щука и бяла риба. Особено популярна е бялата риба шульо или голям фогош.

Зеленчуците също са широко използвани в унгарската кухня. Те са с много високо качество и с тях се приготвят разнообразни гарнитури или се задушават.

Солените и сладките варени тестени изделия, кнедлите и щруделите (солени и сладки), палачинки, лапшата (тестено изделия, подобно на юфка) и рулото с извара, мак и вишни, също са много предпочитани в унгарската кухня.

Тортите Добуш, Естерхази, сиропираните сладкиши с ром, орехи, стафиди, шоколад и сметана са любими на всички унгарци.

Унгария е най-големият винарски район в Централна Европа. Годишно тя произвежда 4 милиона хектолитра, от които 30% червено и розе и 70% бяло вино. Около 2/3 от годишното производство се изнася извън страната. Вината носят името на градовете или районите, където са произведени като се добавя едно „i” накрая. Във всички страни е известно токайското вино – благородно десертно вино, което се произвежда в североизточното част на страната и е наричано “крал на виното и вино на кралете”.. Като цяло в токайския винен регион има 28 села и градове, разположени в подножието на южните и източните склонове на Земпленските възвишения. Токайският винен регион е уникален посвоему и заради факта, че е единственият фигуриращ в Списъкът на Юнеско на световното културно и природно наследство.

Източници: https://rozali.com/ и https://blog.rual-travel.com/, съставил: Климентина Койчева

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg