Традиционна кухня на Албания

Коментари · 1080 Прегледа

Богатството и разнообразието на албанска кухня изненадва всички гости на страната.

Ястията на Албания имат своите корени в древната Османска империя. Комбинацията от богата плодородна земя, близостта до морето и културните връзки с техните съседи се представят с модерна кухня, която е едновременно разнообразна и проста. Съвременните влияния включват Гърция, Италия и Турция.

Месото и зеленчуците са цесто срещани, заедно с тежки яхнии, кисело зеле, сирене, хляб, ориз и пушено месо. Най-популярните зеленчуци са патладжани, чушки, домати, краставици, маслини (които придружават повечето ястия) и бобови растения. Вегетарианците могат да се насладят на много салати и пресни продукти.

Регионални различия

Когато говорим за храна, пътниците могат да разделят страната на три региона. На север щапетата е смляна царевица. Не само, че се използва за повечето хлябове, но и за приготвяне на сладки и солени ястия. Климатът там е добър, което означава, че има разнообразие от пресни зеленчуци и плодове. Ще видите предимно картофи, моркови, зеле, боб, лук, чесън и орехи. Традиционните ястия на север включват месни и зеленчукови ястия, макаронени изделия, пиле, ориз, суджук (подобно на салам) и петула (пържено тесто, приготвено сладко или солено). Ако посетите Шкодра, ще можете да се насладите на ястия от шаран и друга риба благодарение на многобройните езера и реки наблизо.

Централна Албания е повече планинска и не е особено плодолодна. Характерни са тежки ястия - патица, гъска, пиле и пуйка. Рибарите ловят камбала, костур, кефал в Адриатическо море. Ще намерите яйца, спанак или зеле, коприва, черен дроб и извара. Tav elbasani е ястие, което няма да искате да пропуснете. Приготвя се чрез печене на месо в кисело мляко. 

По-голямата част от добитъка се отглежда в южния регион на Албания, което означава, че млечните продукти често са в центъра на ястията. Той е известен с фантастичните твърди и меки сирена, както и с кефир, който е толкова гъст, че можете да го нарежете с нож. Климатът е по-топъл тук и така ще намерите цитрусови и маслинови горички в цялата област. 

Други региони, които си струва да се отбележат са региона Берат, където ще намерите най-големите смокинови плантации на Балканите. Сладкото от смокини и сушени смокини са популярни подаръци. Албанците казват, че пуйката и каша (един вид яхния) са най-добрите тук. А по албанската ривиера ще откриете фантастични морски дарове през цялата година. 

Заслужава да се отбележи, че по-голямата част от Албания е планинска - около 70% в действителност. В селата, разположени по по-високите възвишения, се правят ястия от животински вътрешности. На много места червата и главата се считат за деликатеси.

Ястия с месо

Ястията с месо са най-разпространените ястия в Албания. Най-популярни са ястие с телешко месо (ferges), печено говеждо месо в сос от ферментирало мляко (rosto-misalche-kosi), вкусни ролки от зеле с чери домати, лимон и пикантни билки (sarma), Chomlek - тънко говеждо месо, задушено с лук, моркови и сини сливи, гювеч - говеждо месо (овнешко), задушено с картофи и грахови шушулки и маруля (понякога се добавят тиквички или патладжани), Tave-Kosi - сладко задушено (печено) агнешко в кисело мляко, Fargas-tyrant - необичайно ястие от пържено месо, черен дроб и домати. Почти всички месни ястия се сервират с хляб и / или ориз, както и с някои зеленчуци.

Други храни, които трябва да опитате в Албания са: прясно уловени скариди, Fëgesë–смлени чушки, обелени домати и лук с извара, които с малко хляб правят чудесен обяд, PerimeNëScarë – гриловани зеленчуци – патладжан, тиквички, домати, чушки и лук с натрошено сирене отгоре, пилешки филета с вино и стриди и млечен гъбен сос, пица – в Албания има голямо италианско влияние и затова пицата е много известно, а и много добре приготвяно ястие.

Супи

През лятото се сервира студена супа, наречена таратор. Приготвен е с оцет, краставица, чесън, орех, копър и подправки. 

Ястия от риба

Супи в националната албанска кухня заемат място на честта. Въпреки любовта си към месните ястия, местните предпочитат да правят супи от риба. И това не е изненадващо, защото сладководната жива риба е лесна за реки и езера. Също така е удивително, че е забранено да се транспортират риби из страната, за да се запази първата свежест. В ресторантите на Албания можете да опитате ястия от шаран, змиорка или пъстърва. 

Пайове

Сладките пайове за вечеря са любими в Албания. И те са също толкова вкусни като техните яхнии и също толкова ароматни. Опитайте byrek, направен със сирене, зеле, спанак, домати и месо, всички наслоени във вкусно тесто. Kungullur е фино тесто и тиква, масло, сол или захар. И накрая Каклаясарем - традиционна храна от Косово, това е слоеста пита, покрита с чесън и кисело мляко, сервирана топла. 

Сладки и десерти

Основата на всички десерти на албанската кухня са плодовете, защото те растат тук през цялата година. От тях се правят компоти, плодовете се изсушават, а конфитюр се прави по рецепти, които се предават от поколение на поколение. Изключителният вкус на тези ястия очарова всички гастрономи. Традиционен десерт от албанската кухня е плодовата напитка "oshaf", сервирана заедно със сироп от плодове. Албанците обичат и ястието, наречено "ашуре" сладък пудинг, направен от пшеница. В местните ресторанти на традиционната кухня можете да намерите и "Sutlyash" - оризова пудинг с канела.

Любителите на сладкото ще харесат баклава, плодове под шоколадова паста, пържено тесто в богат сироп (tollumba) или местен сладолед "kaklore". В допълнение към плодовете, албанците много обичат да ядат ядки: орехи, кашу, фъстъци. Бозата, ферментирала малцова напитка, често придружава десерта.

В Албания се прави и халва. Това е брашно или грис, с много захар и е един от най-популярните сладкиши в страната. 

Напитки

Албания не е известна със своите вина, но те имат отличен букет и вкус. Те също така са с ниска цена. Потърсете червени вина като Шеш и Зи, направени в Дурес и Тирана, Маврод от Лесковик, и Калмет от Шкодер и Пешоп. От белите се търсят ризлинг от Дуръс и Шеш I Барда от Тирана.

Местните марки бира включват Kaon, Norga, Stela и Tirana.

В Албания се произвежда и висококачествен коняк. "Skadenberg" е шикозен местен коняк, който печели награди на международни изложби. 

Националната напитка без съмнение е гроздова ракия - често домашно приготвена и много силна.

От безалкохолните напитки албанците предпочитат турско и еспресо кафе. Ще откриете, че е много по-силно от в останалата част на Европа. 

Източници: https://bg.topworldtraveling.com/, https://bg.womanuntamed.com/ и https://www.spisanie.to/, съставил: Климентина Койчева

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg