Опушен нежен патладжан на Джейми Оливър

Коментари · 469 Прегледа

Веган рецепта за Опушен нежен патладжан с копринен хумус, хрупкав нахут, репички и лимон от Джейми Оливър

Наслаждавайки се на аромати от левантийското крайбрежие, използвам нахут по два различни начина, за да извлека максимално вкуса и текстурата. Беленият патладжан добавя опушена дълбочина, която е трудно да се победи.

Нужните продукти:

  • 2 патладжана
  • 50 гр. сусамово семе
  • ½ буркан от 700 гр. или 1 консерва от 400 гр. нахут
  • 2 лимона
  • 200 гр репички, най-добре с листа

Начин на приготвяне:

  1. Набодете патладжаните, след което внимателно ги изпечете на директен огън на котлона (или на скара), като ги обръщате с щипка, докато омекнат отвътре.
  2. Междувременно запечете сусама в голям тиган с незалепващо покритие на силен котлон до златисто, като разбърквате редовно. Поставете две трети от препечените семена в блендер, като оставите останалото за по-късно.
  3. Отцедете нахута (запазете сока) и добавете две трети към блендера със сока от 1 лимон и 2 супени лъжици екстра върджин зехтин. Разбийте до супер гладкост, добавяйте на капки сок от нахут, ако е необходимо, след това подправете и разпределете между чиниите.
  4. Разполовете репичките, полейте с останалия лимонов сок и подправете с морска сол, за да ги мариновате набързо.
  5. След като изстинат достатъчно за работа, внимателно отстранете кожата на патладжаните, след това ги разполовете по дължина, оставяйки ги непокътнати при дръжката, и подправете със сол и черен пипер.
  6. Върнете тигана на среден огън със струйка зехтин и разпръснете в него останалия нахут. Избутайте нахута на една страна, след това добавете патладжаните и гответе 5 минути, или докато нахутът стане златист и хрупкав, а патладжанът започне да се карамелизира, като обръщате, ако е необходимо.
  7. Разпределете в чинии, разпръснете върху препечени сусамови семена и репички и завършете със струйка необработен зехтин, ако желаете.

Източник: https://www.jamieoliver.com

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg | КИБЕРСИГУРНОСТ и СОЦИАЛНА ИНЖЕНЕРИЯ - iSec.Agency | IThub.social - IT социална мрежа, Програмиране, Дизайн, Киберсигурност & Co.