Нужните продукти:
- ½ кг тиквички
- 1 стрък праз или глава лук
- зарзават за супа
- 1 дафинов лист
- червен пипер и бахар на зърна
- 1 ½ л вода
- сол, магданоз
- 50 гр. олио
- 50 гр. ориз
- фиде или тархана
Начин на приготвяне:
1. Ситно нарязания праз или лук запържваме с сгорещена мазнина.
2. При изпържения лук прибавяме изчистения и нарязан на кубчета зеленчук, след като той се изпържи прибавяме и изчистените и нарязани на кубчета тиквички.
3. След като и тиквичките се изпържат заливаме с гореща вода, посоляваме и варим до омекване.
4. В супата прибавяме изчистения и измит ориз или тархана.
5. Варим до готовност.
6. Супата е по-вкусна като се застрои с яйца и кисело мляко.
7. Сервира се топла.