"Бейби пурички с лапад и кашкавал"
Необходими продукти:
турски кори - 1 пакет (триъгълни)
лапад - 1 връзка (~ 200 г.)
праз лук - 1 стрък
яйца - 3 бр.
майонеза - 200 г.
кашкавал - 400 г.
сол
куркума
олио - 4 с.л. + за намазване
Почистете лапада и праза и ги нарежете на дребно.Задушете ги в олиото за 2-3 мин.Овкусете с подправките и снемете от огъня.
Разбийте яйцата и добавете към тях майонезата и (предварително нарязан на малки кубченца) кашкавала.Прехвърлете лапада към тази смес.
Вземете 1 кора и сложете в основата й 1 с.л. от пълнежа.Навийте на пуричка (докато навивате,подпъхвайте двата края за да се затвори добре).Повторете до изчерпване на корите.Подреждайте в тавичка намазана с олио.Заделете 2-3 с.л. пълнеж и го разпределете върху пуричките.
Печете ~ 20 мин. в предварително загрята на 200° фурна.
Хрупкава коричка,пухкава средичка.Що е то? ?
"Селски хляб" ❤
Необходими продукти:
брашно - 500 г.
хладка вода - 310 г.
захар - 1 ч.л.
хималайска сол (типична за селската кухня ? ) - 1 щипка
суха мая - 1 пакетче
Пресейте брашното в купа и добавете към него солта.Направете кладенче в средата.
Смесете водата,маята и захарта и изчакайте да се активира.Започнете да добавяте на части към брашното и постепенно замесете тесто.Месете поне 5 мин.След това го "ударете" 50 пъти в плота/масата.Върнете го в купата,покрийте го и го оставете на топло за ~ 1 час (или до удвояване на обема).
Премесете още веднъж,оформете и прехвърлете в подходяща леко намазнена и набрашнена тава.Поръсете хляба с малко брашно и го оставете за още час (или до удвояване на обема) на топло.
Печете в предварително загрята на 180° фурна ~ 25 мин.
Всички обичат шоколадов мус ?... някои повече,други - още повече ❤
Необходими продукти:
черен шоколад - 240 г.
масло - 150 г.
жълтъци - 3 бр.
белтъци - 5 бр.
захар - 30 г.
есенция ром - 1/3 ампула
сладкарска сметана - 120 мл.
Разтопете шоколада и маслото на водна баня.Разбийте към тях жълтъците един по един и махнете от огъня.
В отделна купа разбийте белтъците и захарта на твърдо връхче и ги прехвърлете на части към шоколадовата смес,като разбърквате със шпатула.
Разбийте сметаната с ромовата есенция и я добавете към охладения мус.
Разпределете в подходящи чаши или формички и украсете.
Съхранявайте в хладилник.
Запеканка с гъбки,карфиол,салвия и....пелин ?
Необходими продукти:
карфиол - глава
печурки - 250 г.
зелена чушка - 1 бр.
кромид лук - 3 глави
масло - 1 с.л.
рендосан кашкавал - 200 г.
течна сметана за готвене - 150 мл.
пелин - 100 мл.
зехтин
сол
черен пипер
куркума - 1 ч.л.
прясна салвия - 1 шепа
Нарежете гъбките (на 2 или 4) и ги прехвърлете в купа.Залейте ги с хладка вода и овкусете с малко сол.Оставете ги за 10-на мин.През това време нарежете 2 глави кромид лук на шайби и ги разделете на кръгчета/пръстенчета.
Отцедете гъбите и ги прехвърлете в тавичка.Поръсете с малко черен пипер и зехтин и ги пъхнете в предватително загрята на 220° фурна за 10-на мин.Извадете ги,разпределете лука отгоре и върнете във фурната за още 10 мин.
Нарежете карфиола на филийки и го пуснете в тенджера с вряща подсолена вода за 6 мин.Извадете и отцедете.
Нарежете 3-тата глава лук и чушката на дребно и ги задушете в маслото и 2-3 с.л. зехтин.Овкусете със сол,черен пипер и куркума.Добавете пелина и изчакайте да се изпари.Прибавете сметаната,разбъркайте и снемете от огъня.
В дълбока тавичка разпределете първо сместа със задушения лук,отгоре добавете печените гъбки и кръгчета лук.Подредете и филийките карфиол и поръсете с 1/2 от салвията (предварително наситнена).Разпределете кашкавала и накрая поръсете с останалата салвия.
Печете ~15 мин. в предварително загрята на 220° фурна.
Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg