15. Пюре от Леща и Картофи с Розмарин
Продукти:
- 500 гр. червена леща, измита и отцедена
- 4 големи картофа, нарязани на кубчета
- 2 скилидки настърган чесън
- 2 с.л. нарязан розмарин
- Сол и черен пипер на вкус
- 2 с.л. олио от зехтин
- Лимонов сок за подправяне
- Пресен розмарин за гарниране
Начин на приготвяне:
- В голям тиган гответе картофите в подсолена вода до омекване.
- В друг тиган сварете лещата в подсолена вода до готовност.
- В тиган с малко олио загрейте чесъна и розмарина.
- Добавете сварените леща и картофи в тигана и запържете за няколко минути.
- Смесете всичко в блендер до получаване на гладка текстура.
- Овкусете със сол, черен пипер и лимонов сок.
- Сервирайте пюрето топло и гарнирайте с пресен розмарин.
16. Салата "Капрезе" с Мариновани Гъби
Продукти:
- 500 гр. чери домати, нарязани на половинки
- 250 гр. пресен босилек
- 250 гр. веган моцарела, нарязана на филии
- 200 гр. бели гъби, нарязани на тънки филии
- 2 скилидки настърган чесън
- 2 с.л. зехтин
- 2 с.л. балсамов оцет
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- В голяма купа смесете чери доматите, босилека, моцарелата и гъбите.
- В друга купа смесете чесъна, олиото от зехтин и балсамовия оцет. Овкусете със сол и черен пипер.
- Полейте със сместа от чесън и зехтин салатата и добре разбъркайте.
- Сервирайте веднага, за да запазите свежестта на салатата.
17. Ябълкови Мафини с Канела и Орехи
Продукти:
- 2 чаши брашно
- 1 чаша кафява захар
- 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка канела
- ¾ чаша растително масло
- 1 чаша ябълки, нарязани на кубчета
- ½ чаша настъргани орехи
- 1 чаша веган мляко (каквото предпочитате)
Начин на приготвяне:
- Предварително загрейте фурната на 180 градуса Целзий и пригответе формите за мафини с хартиени капси.
- В голяма купа смесете брашното, захарта, содата бикарбонат, бакпулвера, солта и канелата.
- Добавете маслото, ябълките, орехите и веган млякото. Разбъркайте добре, докато сместа стане хомогенна.
- Разпределете сместа във формите за мафини и печете за около 20-25 минути или докато мафините станат златисти.
- Извадете от фурната и оставете да се охладят преди сервиране.
18. Печени Ябълки с Пчелен Полен и Мед
Продукти:
- 4 големи ябълки, издълбани
- ½ чаша кавява захар
- 2 чаши овесени ядки
- 1 чаена лъжичка канела
- ½ чаша настърган кокосов орех
- Пчелен полен и веган мед за сервиране
Начин на приготвяне:
- Предварително загрейте фурната на 180 градуса Целзий.
- Издълбайте ябълките и ги нарежете на кубчета. Подредете ги в тава за печене.
- В голяма купа смесете захарта, овесените ядки, канелата и кокосовия орех.
- Посипете ябълките със сместа от овесени ядки.
- Печете във фурната за около 30-35 минути или докато ябълките станат меки и златисти.
- Сервирайте с пчелен полен и веган мед за сладък завършек.
19. Печен Чипс от Сладък Картоф
Продукти:
- 2 големи сладки картофа
- 2 с.л. зехтин
- 1 чаена лъжичка пипер
- ½ чаена лъжичка куркума
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Предварително загрейте фурната на 200 градуса Целзий и пригответе тава за печене с хартия за печене.
- Измийте и изчистете картофите и ги нарежете на тънки филии.
- В голяма купа смесете картофите със зехтина, паприката, куркумата, солта и пипера.
- Разпределете картофите еднослойно върху тавата за печене.
- Печете за около 20-25 минути или докато чипсовете станат златисти и хрупкави.
- Сервирайте топли, като добавите още сол, ако е необходимо.
20. Чийзкейк с Боровинки и Лимон
Продукти:
- За кората:
- 1½ чаши сурови бадеми
- 2 с.л. кокосово масло, разтопено
- За крема:
- 2 чаши кашу, накиснати за най-малко 4 часа
- ½ чаша кокосово масло, разтопено
- ½ чаша лимонов сок
- ½ чаша агаве нектар
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
- 1 чаша боровинки
- Боровинки за гарниране
Начин на приготвяне:
- Предварително загрейте фурната на 180 градуса Целзий.
- Изсипете суровите бадеми в блендер и ги смелете до получаване на фина текстура.
- Добавете разтопеното кокосово масло и разбъркайте добре, докато сместа се съобрази и започне да се събира.
- Поставете сместа във форма за торта като натискате добре по дъното.
- Печете във фурната за около 10-12 минути или докато кората стане златиста. Извадете и оставете да се охлади напълно.
- В блендер смелете накиснатите кашу, кокосовото масло, лимоновия сок, агаве нектара и ваниловия екстракт до получаване на гладка смес.
- Добавете боровинките и смелете за още няколко секунди, докато се смесят.
- Изсипете крема върху охладената кора и разпределете равномерно.
- Поставете в хладилника за най-малко 4 часа или докато чийзкейкът се стегне.
- Преди сервиране, гарнирайте с още боровинки и се наслаждавайте на вкуса на този вегански десерт!
Това бяха 20-те рецепти за вегански ястия, които няма да оставят равнодушни нито един човек! Съчетайте вкуса и здравословните ползи на тези ястия, за да създадете незабравими кулинарни моменти заедно!
Споделете тези ястия с вашето семейство и приятели и създайте незабравими моменти около трапезата.
Това е само началото на вашето веган кулинарно приключение. Съчетайте вашият талант, вдъхновение и тези рецепти, за да създадете нещо уникално и вкусно.