За този сладкиш не е нужно да облепяте вътрешността на ринга с хартия за печене или да го мажете с масло. Тестото е достатъчно мазно и след изпичане ще се отлепи без проблеми. Цялата основа може да направите с ръце, без да разточвате тестото. Накъсайте го на малки части и ги сложете във формата. Притиснете с пръсти, те ще залепнат идеално едно в друго. По същият начин направете и борда. Тестото е в по-голямо количество от нужното. Ако ви остане изпечете бисквити или замразете, докато ви потрябва отново.
Продукти за сладкиш 24 см:
основа:
20 г сусам
60 г накълцани бадеми
270 г брашно
50 г фино смлени бадеми
50 г захар
2 щипки сол
ванилия
200 г студено масло на кубчета
1 яйце
пълнеж:
400 г боровинки, малини, ягоди или микс (каквото ви харесва)
3-4 с.л. сладко от боровинки, къпини или други горски плодове
450 г натурално крем сирене
100 г захар
ванилия
40 г брашно
4 разбити яйца
200 г заквасена сметана
Приготвяне:
* Основа: в сух тиган запечете до златисто сусама и накълцаните бадеми. В купа смесете брашното, смлените бадеми, захарта, ванилията и солта. Добавете маслото и с пръсти стрийте всичко на маслени трохи. Прибавете яйцето и за кратко омесете гладко тесто. В края на месенето сипете сусама и запечените бадеми. Не месете дълго, нужно е само да съберете тестото на топка. Дори малко да лепне не прибавяйте повече брашно. Сложетего в хладилник за1час и след това лесно ще може да го обработвате.
* Крем: кипнете 300 г от боровинките за едно със сладкото. Пасирайте на пюре и оставете да се охлади. В купа разбъркайте крем сиренето със захарта и ванилията. Добавете брашното и добре разбъркайте. Сипете яйцата, отново разбъркайте, а след тях пасираните боровинки и заквасената сметана.
* Сглобяване: покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. Разточете по-голямата част от охладеното тесто на кръг 24 см с дебелина 4-5 мм и го положете върху хартията. С останалото тесто направете борд с височина около 6-7 см. След като основата на сладкиша е готова я надупчете с вилица и изсипете върху нея боровинковия крем. Загрейте фурната на 160* и изпечете чийзкейка за около 40 минути. Не го препичайте, в средата трябва да е мек и да имате усещането, че още е суров. След 30-35 минути го проверете, като натиснете леко с пръсти в средата. Кремът трябва да пружинира, но от страни леко да се е отделил от масления борд.
* Оставете сладкиша добре да изстине и го приберете за 1 ден в хладилник преди да го сервирате. Поднесете с останалите боровинки. Да ви е сладко!
Master Chef
Изтриване на коментар
Сигурни ли сте, че искате да изтриете този коментар?
Мартина Цветанова
Изтриване на коментар
Сигурни ли сте, че искате да изтриете този коментар?
Светослава Боянова
Изтриване на коментар
Сигурни ли сте, че искате да изтриете този коментар?