Открий Постове

Разгледайте завладяващо кулинарно съдържание, рецепти, кулинарни видеа, начини на готвене и др. Откривайте свежи идеи и рецепти за закуска, обяд и вечеря участвайте в кулинарни конкурси и се забавлявайте.

УСУКАНА МАСЛЕНИЦА
Искам да споделя тази рецепта за усукана масленица, която съм научила от една моя леля. Масленицата се получава невероятно вкусна, топи се в устата и е с толкова много конци!
Продукти
За маята:
100 мл. прясно мляко
1 кубче жива мая
1 ч.л. захар
За тестото:
1, 300-1,400кг. брашно
400мл. прясно мляко
3 яйца + един белтък /жълтъкът остава за намазване/
3 с.л. кисело мляко
4 с.л. олио
1 с.л. сол
400гр. сирене
Мазнина за намазване на корите-олио, краве масло и мас се смесват по равни части в купичка, мазнината да бъде затоплена
Замесва се средно меко тесто, което се оставя да втаса. След това разделяме тестото на четири топки, всяка топка оформяме на кръгла кора. Редим корите една върху друга като между всяка кора намазваме обилно с мазнините и поръсваме със сирене. На последната кора не слагаме нищо.
Така наредените кори разрязваме на три. На всяка една от трите части правим прорез по дължина в средата, без да стигаме до края. Усукваме всяка една част. Усуканите части ги редим под формата на охльов в тава.
Оставяме да втаса втори път.
След като втаса намазваме масленицата с разбит жълтък, малко олио и малко прясно мляко.
Печем на 180° за около 45мин.
Искам да отбележа че в случая съм използвала тава с диаметър 33см, ако искате много висока масленица използвайте по-дълбока тава с диаметър около 28см.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
ПО РЕЦЕПТА НА ГОЛЯМАТА МАЙСТОРКА НА ПОГАЧИ - МИМА ДИМИТРОВА!

image
image
image
Flor2inspire промени профилната си снимка
4 год

image
Flor2inspire промени профилната си снимка
4 год

image

image

#Тарт "Татен" с праскови
4 големи праскови
160 г захар
30 г краве масло
2 с. л. лимонов сок
за тестото:
200 г брашно
100 г краве масло
4 с. л. пудра захар
2–3 с. л. студена вода
1 стрък розмарин
1 ванилия
за гарниране:
ванилов сладолед
Начин на приготвяне:
Розмаринът се наситнява и заедно с брашното, маслото (трябва да е студено), пудрата захар и ванилията за тестото се разбиват в блендер, докато се получат трохи. Налива се водата и отново се разбива. От тестото се оформя топка и се оставя се в хладилник да стегне за около 15 минути.
Прасковите се разрязват се надве и после на лодки. Почистват се от костилката.
Захарта се загрява до получаване на карамел, прибавя се маслото, разбърква се, слагат се прасковите и лимоновият сок. Оставят се няколко минути, докато карамелът хубаво ги обгърне.
Подреждат се във форма за тарт, като ветрило. Отгоре се налива и карамелът от съда.
Тестото се разточва върху набрашнен плот, с малко по-голям диаметър от формата за печене, сгъва се на четири, за да се пренесе по-лесно, и се поставя върху карамелените праскови. Подравнява се с шпатула и краищата леко се притискат с пръсти надолу. Пече се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за около 35 минути.
Когато е готов, се оставя във формата за 10–15 минути да почине и се обръща. Нарязва се на триъгълни парчета и се поднася със сладолед.
По лесен вариант за тестото, който също е изпробван е със готово бутер тесто.
#Татен #праскови

image

Макарони Болонезе
Продукти:
макарони 300 гр
кайма 500 гр
доматено пюре 50 гр
гъби
черен пипер, сол, риган, кимион на вкус
кашкавал
вино-30 мл
морков
лук
зехтин/олио
Начин на приготвяне:
Сварявате макароните. За соса: задушавате лука с моркова в мазнина, прибавяте каймата да стане на трохи . Прибавяте гъбите и доматено пюре, виното и подправките оставате да къкри до готовност. Гарнирате макароните със соса и поръсвате настърган кашкавал
#макарони #болонезе

image

#Меденки
Продукти:
за 2 големи тави около 40 бр.

2 яйца
1 ч.чаша захар –
ч.ч. е чаша с вместимост 220 мл
1 кафена чаша мед -
к.ч. е чаша с вместимост 100 мл
1 непълна ч.чаша олио
1 с.л..канела, джинджифил
бакпулвер
ванилия
Брашно колкото поеме – около 500-600 г
Начин на приготвяне:
Разбиват се с тел яйцата и захарта, добавя се меда, олиото, и канелата, джинджифила , ванилия и бакплувера
Накрая се прибавя постепенно брашното до получаване на лепкаво тесто, но да може да се оформя с ръце.
Оформят се топчета, които леко се притискат.
Пече се в намазана с мазнина тава. 180 С – за 10 минути като се наблюдават да не изгорят.Ако се препекат ще станат твърди. Слепват се със сладко и масло или се потапят в шоколад

image

Пълнени домати със крем от сирене и босилек
Продукти:
Домати
саламурено краве сирене
прясно сирене или рикота
босилек
маслини
сол и черен пипер на вкус
Издълбавете доматите. В купа смесвате натрошено сирене ,прясното сирене , издълбаната част от домата, овкусявате със сол и черен пипер , нарязвате босилек на дребно . Пълните доматите със сместа гарнирате ги отгоре със маслинки и босилек и няколко капки зехтин
#Пълненидомати #сирене

image

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg | Танцьори и стриптизьори за момински партита и шоу програми | Организация на ергенски партита | Моминско парти с подбрани локации, лимузини, танцьори, кетъринг и уникални шоу програми. | Организация на Фирмени партита и Корпоративни събития