Открий Постове

Разгледайте завладяващо кулинарно съдържание, рецепти, кулинарни видеа, начини на готвене и др. Откривайте свежи идеи и рецепти за закуска, обяд и вечеря участвайте в кулинарни конкурси и се забавлявайте.

Памела М. създаде рецепта / статия
4 год

Черешово-шоколадово смути | #смути #рецепта #череша #шоколад

Черешово-шоколадово смути

Черешово-шоколадово смути

СМУТИ ПРЕЗ ЛЯТОТО

#торта #Алказар
Торта Алказар
Продукти:
Блат:
12 белтъка
450 гр. ситно смлени орехи
130 гр. захар
2 супени лъжици нишесте или галета
3 супени лъжици коняк или тъмен ром

Яйчен крем:
12 жълтъка + 2 цели яйца
150 гр. захар
100 гр. горчив шоколад или 2 препълнени
супени лъжици какао
1 малка опаковка заквасена сметана
2 супени лъжици коняк
2 пакетчета ванилия

Крем от масло:
300 гр. масло + 1 супена лъжица пудра захар

Портокалови корички от сладко
Форма за торта с диаметър 26 см.

Приготвяне:
Блат:
Белтъците се разбиват много добре на пяна.
Постепенно се добавя захарта, като разбиването продължава, докато се получат лъскави и твърди връхчета.
Орехите и нишестето(галета) се добавят постепенно към белтъчната смес, като се ръзбърква леко с шпатула.
Сместа за блатовете се ароматизира с коняка.
Върху хартия за печене се очертават 4 кръга с диаметър 26 см.
Белтъчната смес се разделя на четири равни части и се разстила върху хартията за печене. Най-лесно това става с пош с голям кръгъл накрайник.Фурната се загрява на 100 градуса Целзий, като блатовете трябва не да се пекат, а да се изсушат.
Могат да се пекат два по два във фурна с включен вентилатор.
Времето за печене на два блата едновременно, в зависимост от фурната, е приблизително 40-50 минути.
Получават се 4 бр. белтъчно-орехови кори, които трябва да са на цвят бели.

Крем от жълтъци:
12 жълтъка + 2 цели яйца и захарта се бият с тел на водна баня, докато се сгъстятИзчаква се кремът да се охлади и се добавя заквасената сметана. Може и без сметаната, но според мен тя олекотява целия крем.
Крем от масло:
Маслото, което е със стайна температура, се разбива на пяна с 1 лъжица пудра захар. Захарта се слага, за да се разбие маслото по-лесно.
Двата крема се смесват, като температурата им трябва да е еднаква.
Сместа се ароматизира с ванилия и коняк.
Горчивият шоколад се разбива на водна баня. Охлажда се и се добавя към маслено-яйчния крем. Готовият крем се разбива с миксер.
Ако нямате горчив шоколад и използвате какао, то го разбърквате с малко вода на гладка каша. Сварявате го. Внимавате да не загори. Не се слага захар.
Какаовата смес се охлажда и се добавя се към маслено-яйчния крем. Всичко отново се разбива с миксер.
Сглобяване на тортата.
Отделя се една трета от крема за намазване на тортата отвън.
Върху поднос се слага първата белтъчно-орехова кора. Намазва се с крем. Поръсва се с портокалови корички от сладко. Коричките са отцедени от сиропа.
Поставя се втората кора, намазва се с крем, поръсва се с портокалови корички и така, докато подредите всички кори.Тортата се намазва отвън с отделения крем. Заглажда добре.
Оставя се на стайна температура за няколко часа, за да се разпределят ароматите.
След това може да се прибира в хладилник или в хладно помещение.

image

Гръцка мусака
#Гръцкамусака
Необходими продукти:
2 патладжана
2 тиквички
100 г кашкавал
сол, черен пипер и зехтин на вкус за плънката:
500 г телешка кайма
1 глава лук
2 скилидки чесън
200 г домати на кубчета от консерва
1 с. л. доматен концентрат
100 мл червено вино
1 ч. л. сух риган
1/4 ч. л. канела
1/2 ч. л. кимион
1 щипка захар
40 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус за сос „Бешамел“:
40 г краве масло
40 г брашно
300 мл прясно мляко
2 жълтъка
Патладжаните се нарязват по дължина на тънки и дълги ленти и се поръсват със сол, за да им излезе горчивият сок. След това се поръсват с черен пипер и малко зехтин.
Тиквичките се нарязват на тънки и дълги ленти. Посоляват се и се поръсват със зехтин.
Патладжаните и тиквичките се изпичат в сгорещен грил тиган от двете страни.
Плънката се приготвя, като в сгорещения зехтин се запържва наситненият лук. Прибавят се скълцаният чесън и риганът.
След това се прибавя каймата и енергично се разбърква, за да не стане на бучки. Когато е е готова, се добавя доматеният концентрат, разбърква се и се налива виното.
Прибавят се консервираните домати, налива се 1 ч. ч. вода и се прибавят канелата, кимионът, захарта, сол и черен пипер на вкус. Оставя се на котлона, докато течността се изпари.
Приготвя се сосът „Бешамел“, като в сгорещеното масло се запържва брашното.
Налива се затопленото прясно мляко, овкусява се със сол и черен пипер, разбърква се добре и се дърпа от котлона.
Прибавят се разбитите жълтъци и отново се разбърква.
На дъното на тавата за печене се подреждат патладжани. Слага се от плънката, отгоре се подреждат тиквички, плънка, патладжани, плънка, тиквички.
Залива се със соса "Бешамел", и се настъргва кашкавалът. Пече се на 180 градуса 35 минути.

image

Пилешко със карфиол и сметана
#пиле #карфиол #сметана
Продукти
пилешки гърди 200 гр
карфиол 300 гр
сметана 200 гр
лук
черен пипер, сол, масло

image

Карамелено сладкишче с ябълки
#карамел #кекс #ябълки

Нужните ни продукти са:
3 яйца
2 ч.ч. захар
125 гр. масло
1 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
половин лимон
и 3, 4 ябълки или друг плод по избор.
Може да ги замените с круши или праскови, например.
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете ябълките. Хубаво е да ги изчистите от семките и да ги нарежете на тънки парченца. Изстискайте сока върху нарязаните ябълки, за да не потъмняват и ги оставете настрана.
За да приготвите блата, добавете трите яйца, захарта и брашното в купа и бъркайте, докато се получи хомогенна смес.
След това оставете тестото настрана и направете карамела.
За целта вземете тавичка, в която после ще изпечете сладкиша, сложете я на котлона, добавете маслото и едната чаша захар.Бъркайте, докато захарта се разтопи напълно и потъмнее.
След това махнете тавичката от котлона и наредете парченцата ябълки в нея.
Добавете тестото и след това печете в предварително загрята фурна.
Следващата стъпка е да обърнете сладкиша, като е по-добре да изчакате малко да изстине преди това.
Последната стъпка е да добавите малко вода в тавичката и да разтворите останалия полепен карамел от нея, като по този начин приготвите сиропа, с който ще залеете сладкиша.

image

Торта Рафаело
#торта #Рафаело
Продукти
бисквити 400 гр
За крема
заквасена сметана 600 гр
1 ч. ч. кокосови стърготини
мед
ванилия
бял шоколад

image

Тиквен сладкиш
#тиква # кекс
ПРОДУКТИ
ЗА СМЕСТА:
2 ч.чаши брашно/ пресято
3 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.л. джинджифил
1/4 ч.л. сол
ванилова есенция
2 ч.чаши кристална бяла захар
1/4 ч.ч. олио или около 100 мл
2 ч.ч. тиквено пюре или около 300 г
4 яйца
1 пакетче какао на прах или около 50 грама (не е задължително)
ЗА ГЛАЗУРАТА (ПО ЖЕЛАНИЕ):
200 г натурален шоколад
ПРИГОТВЯНЕ
Включете фурната на 180 С с вентилатор. Намаслете и поръсете с брашно форма за кекс. Можете да ползвате и продълговата форма или тава, но тогава ще трябва да намалите времето за изпичане, тъй като сместа е по-ниска и ще се изпече по-бързо. В купа сипете брашното, което предварително сте пресяли със сито. Добавете бакпулвера, содата, канелата, индийското орехче, джинджифила и солта. Оставете на страна.В друга купа сложете 2 ч.чаши захар, добавете олиото. Използвайте миксер, за да смесите олиото и захарта. Разбийте добре и при ниска скорост добавете 1 ч.л. ванилов екстракт или няколко капки ванилова есенция. Добавете намачканото тиквено пюре към сместа и разбъркайте. След това сложете едно по едно яйцата и разбъркайте. Добавете сухите съставки към сместа и разбъркайте с миксер, докато всичко стане хомогенно.Разделете сместа на 2 части - в едната добавете какаото и разбъркайте добре с миксера, за да не останат бучки. Ако желаете да направите "зебра" ефекта, следвайте инструкциите от предходната рецепта, линкът е по-горе. Печете за около 60 минути до суха клечка. Извадете от фурната и оставете да се охлади добре.За да направите глазурата - разтопете 200 грама натурален шоколад на микровълновата фурна или на водна баня

image

Бананов щрудел
#щрудел #банани
Необходими продукти:
2 банана
4 листа точени кори
100 г натурален шоколад
40-50 г краве масло
1 яйце
пудра захар на вкус
Начин на приготвяне:
Шоколадът се настъргва на едро ренде. Бананите се обелват и се нарязват на шайби.
Четирите листа точени кори се намазват с разтопеното масло и се нареждат един върху друг.
Шайбите банан се слагат върху намазаните кори и се поръсват със захар.
Добавя се настърганият шоколад и корите се завиват на руло.
Рулото се поставя в тава и с помощта на нож се правят няколко напречни разреза.
Намазва се с масло и с разбито с 1 с. л. вода яйце и се пече 15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

image

image

image

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg | Танцьори и стриптизьори за момински партита и шоу програми | Организация на ергенски партита | Моминско парти с подбрани локации, лимузини, танцьори, кетъринг и уникални шоу програми. | Организация на Фирмени партита и Корпоративни събития